Espanjalainen Iberico – ainutlaatuinen maku ja tumma intensiivisyys

 
Espanjalainen Iberico on tunnettu marmoroinnista ja intensiivisestä maustaan.

Iberian niemimaan mukaan nimetty Iberico-porsas kasvaa vapaana lounaisimmassa osassa Eurooppaa. Maailmankuulu Iberico-porsaan liha on tunnettu erityisesti mureudesta, marmoroinnista ja intensiivisen tummasta maustaan. Herkuttelijan lautaselta löytyy nyt ehdottomasti Iberico Secreto ja Iberico Ribs.

Arvostettu espanjalainen perheyritys, Familia Pro-yhteistyökumppani César Nieto on kasvattanut Iberico-porsasta vuodesta 1943. Yrityksen toimintaa ohjaavat pitkät käsityöläisperinteet, puhtaus ja tekninen osaaminen lihan käsittelyssä. Lisäksi alueen optimaalinen ilmasto luo porsaille mahtavat puitteet kasvaa vapaana. Perhe huolehtii tarkasti eläinten hyvinvoinnista, rodusta sekä ruokavaliosta. Lopputuloksena syntyy mureudesta, marmoroinnista ja intensiivisen tummasta maustaan tunnettua maailmankuulua Iberico-porsaan lihaa. Familia Pro César Nieto Iberico -tuotteet tulevat pääasiassa César Nieton Las Viñasilla -tilalla syntyneistä porsaista. Tila sijaitsee Salamancan provinssin eteläosassa.

Iberico-porsas kasvaa vapaana dehesalla

Niemimaan uniikki ilmasto on muokannut Iberico-rodusta alueen olosuhteisiin optimaalisen. Nykyrodut polveutuvat afrikkalaisesta Mediterraneus-rodussa, joka on risteytynyt niemimaalle tuotaessa villisian kanssa. Iberico-porsas kasvaa vapaana metsäisillä niityillä, dehesoilla, nauttien Välimeren ilmastosta. Dehesan uniikki ekosysteemi, Iberian niemimaalle ominainen ja tuhansien vuosien saatossa muokkaantunut niittylaidunmaa on keskeisessä roolissa. Niittymetsissä kasvaa tammia sekä kastanja-, korkki- ja johanneksenleipäpuita, joiden terhoilla porsaat lihotetaan ja tunnusomainen marmorointi muodostuu montanera-kauden aikana.

Familia Pro Iberico-porsas dehesa Espanja.jpg
Familia Pro Espanjasta Iberico.jpg

Viljalla kasvavan Grain Fed Cebu Ibericon ruokavalio perustuu nimensä mukaisesti viljaan. Eläimet syövät vehnää, soijaa, maissia ja ohraa. Porsaita teurastetaan ympäri vuoden niiden ollessa vähintään 10 kuukauden iässä ja vähintään 155 kg painossa.

Iberico-porsaiden kasvatuksen vaiheet voidaan jakaa pääpiirteittäin kolmeen:

Porsasaika: Porsaiden saavuttaessa 1-1,4 kg painon, ne siirtyvät seuraaviin tuotantovaiheisiin. Porsaat kasvavat pelkästään emakon maidolla ja ne vieroitetaan noin 35-45 vrk iässä. Vieroituksen jälkeen eläin alkaa syödä kiinteää ravintoa, rehua. Vaihe kestää noin 40-50 vrk, jonka aikana porsas kasvaa 25 kg painoon.

Kasvuaika: Porsas siirtyy laiduntamaan niitylle vapaana.

Lihotus: Ennen teurastusta porsaat saavuttavat 160-170 kg ihannepainon, mikä eroaa normaalista. Eläimet elävät täysin vapaina ja ruokavalio perustuu montaneraan. Eläin syö tammenterhoja tai niittyheinää, jos se aiotaan teurastaa helmi-maaliskuussa, ja viljaa, jos se aiotaan teurastaa muuhun aikaan vuodesta.

Syvä maku ja marmorointi tammenterhoista

Vapaana kasvaneesta Iberico-porsaasta saadun lihan ravintosisältöanalyysi kertoo hyvää tuotteen lipideistä, eli rasva-aineista: tyydyttyneitä rasvoja on vähän ja kerta-tyydyttymättömiä rasvahappoja paljon. Tammenterhoilla kasvaneen Ibérico-porsaan rasvasta yli 55 % on oleiinihappoa. Rasva on sydänystävällisempää kuin muut eläinperäiset rasvat ja vain neitsytoliiviöljyssä on suurempi määrä oleiinihappoa.

Iberico-porsas sopii erinomaisesti ravintolakäyttöön. Liha on mureaa, hienosti marmoroitunutta ja erottuu edukseen tavanomaisesta porsaanlihasta. Se saa intensiivisen syvän maun rasvasta ja kypsyy mureaksi nopeasti. Erityisen herkullista Iberico on mediumiksi grillattuna tai paistettuna.

Ammattikeittiön Familia Pro -valikoimasta löytydät eri Iberico-leikkuita: Iberico sisä- ja ulkofileen lisäksi karetta, niskaa sekä Iberico-porsaan poskea. Kysytyimpimpiä Iberico-tuotteitamme ovat ehdottomasti Iberico ribsit sekä erikoisemmat tuotteet kuten lihanleikkaajien salaisuus Iberico Secreto, Iberico pluma, Iberico presa ja Iberico abanica. Iberoco-tuotteet myymme pakasteena.


 
Markkinointi PNM Holding