Viljaton Valinta - Gluteenittomat leipomotuotteet

 
Familia Pro Viljaton Valinta.jpg

Gluteeniton ruokavalio yleistyy ja gluteenittomuus on keliaakikkojen lisäksi nyt myös trenditietoisen asiakkaan valinta. Lempäälässä sijaitseva Viljaton Valinta toimittaa Familia Pro -valikoiman uudet gluteenittomat leipomotuotteet.

Lempääläisen Viljattoman Valinnan perustaja, Sami Savolainen kertoo innoissaan uusista luontaisesti leivotuista gluteenittomista leipomotuotteista. Kaikki lähti gluteenittoman ruokavalion trendistä ja yksi asia johti toiseen. Trendi gluteenittomuuden ympärillä kasvaa eikä tuotteita kuluta enää pelkästään keliaakikot. Foodservice-puolella on pula hyvistä, ilman kauraa ja vehnätärkkelystä leivotuista leipomotuotteista. Yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa Sami päätti ostaa vanhan leipomon Lempäälästä, Tampereen kupeesta ja tarttua toimeen. Ilmassa oli innostusta. Alusta asti selkeänä tavoitteena oli leipoa gluteenittomia leivonnaisia, jotka eivät häviä maussa tai rakenteessa gluteenista sitkonsa saaville pullille, leiville ja muille kahvilatuotteille.

Leipomolla ryhdyttiin toimeen: lisäaineettomia ja pelkän tärkkelyksen sijaan gluteenittomista jauhoista leivottavia reseptejä kehitettiin, ja leipomista harjoiteltiin erheen ja onnistumisen kautta. Lopulta ensimmäiset tuotteet olivat myyntikunnossa. Gluteeniton hampurilaissämpylä on Samin ensimmäinen ylpeydenaihe ja hän kertookin, että sämpylä on käytössä monessa ravintolassa, mm. Naughty Burgerissa. Se on saanut asiakkailta kiitosta makunsa lisäksi myös rakenteesta, joka kestää hampurilaisen täytteiden painon murenematta käsiin. Lisäksi yrityksen valikoimassa on useampia leipiä ja sämpylöitä sekä pullia ja munkkeja. Erityisen hyvin kahvilakäyttöön sopivat suolaiset piiraat. Viljattoman Valinnan erikoisuus ja asiakkaiden suosikki on gluteeniton riisipiirakka, joka on omaa luokkaansa.

Kaikki lähtee luonnollisista raaka-aineista

Yleinen olettamus on, että gluteeniton leivonnainen ei välttämättä yllä samanlaiseen rakenteeseen, kuohkeuteen ja sitkoon kuin tavallisilla jauhoilla leivottu. Sami nyökkää ja kertoo törmänneensä oletukseen monesti. Hän avaa Viljattoman Valinnan toimintaideaa enemmän: ”Käytämme laadukasta gluteenitonta jauhoseosta, joka tulee Virtasalmen Viljatuotteelta, Varkauden suunnalla sijaitsevalta gluteenittommalta myllyltä. Kuohkeutensa leivonnaiset saavat psylliumista ja sitko saadaan aikaan ksantaanilla. Tuotteet leivotaan käsin ja laadusta olemme erittäin tarkkoja, se on meille kunnia-asia. Jos tuote ei ole mielestämme herkullinen ja muistuta rakenteeltaan tavallisesta jauhosta valmistettua, emme leivo sitä myyntiin vaikka asiakkaat toivoisivatkin.”

Viljattomalla Valinnalla työskentele tällä hetkellä kaksi leipuria. ”Tomppa ja Antti tekevät erinomaista työtä. Tomppa johtaa leipomotoimintaa. Nyt etsimme kuitenkin isompia tiloja, sillä vanhasta leipomosta alkaa loppua tila kesken.” kertoo Sami.

Viljaton Valinta oli mukana Familia Pro -osastolla Fastfood & Cafe 2019 -messuilla.

Viljaton Valinta oli mukana Familia Pro -osastolla Fastfood & Cafe 2019 -messuilla.

Sami Savolainen Viljaton Valinta - Fastfood Cafe 2019.jpg

Kaksi trendiä yhdellä iskulla: vegaaniset ja gluteenittomat leivonnaiset kahvilavalikoimaan

Tuotekehitykseen haetaan ideoita asiakkaiden tarpeesta ja alan trendejä tiiviisti seuraten. Uuteen Viljattoman Valinnan herkulliseen gluteenittomaan vegelinjaan kuuluu mm. mehevä Vegehyrrä, jonka täyteenä on munakoisoa ja vegaanista juustoa sekä härkäpavusta ja munakoisosta makunsa saava suolainen, lihapiirakkaa erehdyttävästi muistuttava Vegis.

”Yksittäispakatut gluteenittomat leivonnaiset ovat yleensä kooltaan pienempiä kuin tavallisista jauhoista valmistetut. Meillä koossa ei säästellä vaan sämpylät ja muut ovat hyvän kokoisia, ja näin myös kahvilalle tai ravintolalle helppoja täyttää runsain täyttein.” kertoo Sami. Kypsien tuotteiden lisäksi yrityksellä on hihassaan vielä yksi ässä. Gluteeniton hapanjuuripizzapohja on yrityksen myydyin tuote. Se on riisi-, maissi-, tattari ja perunajauhosta leivottu pizzapohja, joka toimitetaan raakana pakasteena. Tuote on valmiiksi ohueksi kaulittu ja pyöreän muodon ansiosta vaivaton käyttää. Pohja kestää paistaessa n. 350°C lämmön.

Gluteeniton hapanjuurileipä

Lopuksi Sami kertoo vielä lomamatkastaan Afrikkaan. Etelä-Afrikassa lomaillessa leipää ei löytynyt lähikaupasta, joten leipomon omistaja valmisti afrikkalaisista jauhoista hapanjuuren, josta hän leipoi aamuisin tuoretta leipää. Loman loputtua Sami kertoo pakanneensa leipäjuuren matkalaukkuun. Näin sai alkunsa Viljattoman Valinnan African Root -hapanjuuri, josta leipomossa tehdään parhaillaan erilaisia hapanjuurileipäkokeiluja.

Viljaton Valinta

Yhteistyökumppanimme Viljaton Valinta on vuonna 2015 perustettu gluteenittomiin leivonnaisiin erikoistunut leipomoyritys ja se työllistää 3 henkilöä. Yrityksen 100 % gluteeniton leipomo sijaitsee Lempäälässä.

Familia Pro -valikoimasta löydät useita gluteenittomia Viljattoman Valinnan tuotteita. Kokeile luonnollisesti gluteenittomista leivonnaisista esimerkiksi vegaanista Vegehyrrää tai Vegistä, gluteenittomaan burgeriin sopivaa hampurilaissämpylää tai hodariin oivaa minipatonkia. Makeista leivonnaisista valikoimastamme löytyy herkullinen mm. gluteeniton munkki ja gluteeniton mutakakku. Jos et löydä valikoimastamme etsimääsi tuotetta, ota yhteyttä ja kehitetään yhdessä teille sopiva tuote! Asiakaspalvelumme tavoitat sähköpostitse familiapro@pnm.eu.

Lue lisää: Viljaton Valinta -internetsivut

Gluteenittomat leipomotuotteet

Gluteeniton ruokavalio yleistyy ja gluteenittomuus on keliaakikkojen lisäksi nyt myös trenditietoisen asiakkaan valinta. Löydät valikoimastamme monia gluteenittomia vaihtoehtoja: kakkuja, juustokakkuja ja muita leipomotuotteita.

Erikoisruokavaliotuotteissa, kuten muissakin tuotteissamme, kaikki lähtee huolellisesti valituista raaka-aineista. Meille on tärkeää että voimme taata tuotteidemme turvallisuuden selkein pakkausmerkinnöin. Muista merkitä tarjottavat erikoisruokavaliotuotteet selkeästi, ja pidä huoli niin työhygieniasta kuin henkilöstön perehdyttämisestä. Pieni lisätarkkuus tuotteiden tarjoilussa ja varastoinnissa takaa, että erikoisruokavaliota noudattava saa varmasti itselleen sopivan herkullisen tuotteen ja asiakas palaa takaisin.


Viljaton Valinta - Gluteenittomat leipomotuotteet